• Tulosta ,

Kirjoja liikkuu yhä enemmän eri kirjastojen välillä, kun Pohjois-Karjalan kirjastot ovat yhdistyneet Vaara-kirjastoiksi. Samalla myös tarve kuljetusta odottavien kirjojen välivarastointiin on kasvanut, mikä taas aiheuttaa uusia haasteita myös kirjastojen säilytystiloille.

ktiski taka1Olen kertonut Kontiolahden kirjaston tiskimuutoksesta jo aiemmissa jutuissani Erään palvelutiskin anatomia ja Väriä pintaan. Tärkeä tarve tiskimuutokselle oli tarve laittaa myös nuo kirjastosta toiseen liikkuvat kirjat järjestykseen. Aiemmin kuljetusta odottavat kirjat oli viety henkilökunnan kahvihuoneeseen, jossa ne oli myös lastattu laatikoihin. Mutta tarvitseehan henkilökunta rauhaisat taukohetkensä! Niinpä suunnittelin kirjalaatikoille omat paikkansa uudistetun palvelutiskin takaosaan.

ktiski kaikki

Takaosaan rakennettiin kahden kiinteän pilarin väliin koko palvelutiskin mittainen pöytätaso. Isot kirjalaatikot on sijoitettu tason alle. Näin palautustiskiltä on lyhyt matka sijoittaa asiakkaan palauttama kirja heti oikeaan paikkaan odottamaan kuljetusta. Pöytätaso tuo myös lisää tarvittavaa laskutilaa. 

ktiski taka oikeaTason alle mahtuu reilusti laatikoita, kun jalkojen etäisyydet toisistaan on määritelty kirjalaatikoiden leveyksien mukaan. Tarvittaessa laatikoita sopii pöydän alle kaksi päällekkäin. Pöytätason päällä, ikkunan ja pilarin välissä on vielä hyvä paikka hyllyköille, joissa on omat hyllynsä myös varatulle aineistolle.

ktiski ulos