• Tulosta ,

1. Mitä haluat tietää?
Halusimme selvittää Pyhäselän kirjaston asiakaslähtöisen muutosprosessin alussa, millainen olisi lasten ja nuorten unelmakirjasto.

 2. Kokoa erilaisia kuvia vaihtoehdoiksi ja numeroi ne.

Olen kuvannut kotimaisissa kirjastoissa ja saimme myös käyttöön muiden kirjastolaisten ottamia kuvia. Näin tekijänoikeudet olivat kunnossa, sillä kuvathan tulevat julkisesti esille.

ntkk kuvat

3. Laadi vastauslomake. Mitä tietoja tarvitset? 
Me halusimme tietää mieluisimpien tilojen lisäksi hieman taustatietoja, kuten vastaajan iän ja sukupuolen. Nuorten versiossa kysyimme myös tarkempia perusteluja valinnoille sekä muita terveisiä kirjastolle.

ntkk lomake

4. Laita kuvat ja lomake esille näkyvään paikkaan. 
Pyhäselässä löysimme vanhan tapettipäällysteisen näyttelysermin. Vinkki: Muista kynät ja lomakkeiden palautuslaatikko!

5. Ohjaa asiakas vastaamaan kyselyyn.
Ensimmäinen kysely toteutettiin Iltakirjasto-tapahtuman yhteydessä, jolloin lapsia oli kirjasto täynnä. Olin mukana kertomassa projektista ja pyysin lapsia samalla osallistumaan kyselyyn. Jos lapsi ei osannut vielä kirjoittaa, kysyin vastaukset ja toimin kirjurina hänen puolestaan. Kysely jäi kirjastoon tapahtuman jälkeenkin, jolloin henkilökunta vinkkasi kyselystä asiakkaille.

ntkk lukio

6. Jos asiakasta on vaikea tavoittaa, mene kyselyn kanssa asiakkaan luokse.
Yläkoululaiset ja lukiolaiset ovat myös tärkeitä asiakasryhmiä, koska kirjasto sijaitsee aivan oppilaitosten naapurissa. Päätimmekin tehdä vierailun kuvakyselyn kanssa molempiin yhden ruokavälitunnin ajaksi. Kuvat olivat pääosin samoja kuin lasten kyselyssä, vain muutama kuva oli vaihdettu.

ntkk lukio2

7. Lahjo tarvittaessa.
Myönnän: Kouluilla kyselyyn vastaamalla sai tikkarin.

8. Hyödynnä vastauksia käytännössä.
Kyselyyn saatiin vastauksia yhteensä 290, joista noin puolet kirjastolta ja puolet kouluvierailuilta. Vastausten määrä on huima pienessä taajamassa. Kuvakyselyn perusteella saimme helposti ensimmäisen ymmärryksen siihen, mitä tarpeita ja haaveita paikallisilla lapsilla ja nuorilla kirjastolleen on. Suuntaviivat olivat selvillä, tästä oli hyvä jatkaa suunnitteluyhteistyötä. 

9. Julkaise tulokset. 
Tuloksista on kerrottu mm. tapahtumissa, lehtijutuissa ja henkilökunnan koulutuksissa. Julkaisen voittajakuvan perusteluineen pian myös täällä!